Telegraaf 20-12-2017

Stan Huygens Journaal over 700 jaar Broederschap

700 JAAR BROEDERSCHAP

Toeval of niet, maar op het moment dat het vestingstadje Heusden in 1318 stadsrechten kreeg, werd op zo’n 15 kilometer afstand de Illustere Lieve Vrouwe Broederschap in Den Bosch opgericht. Twee ogenschijnlijk verschillende zaken die echter toch verwant met elkaar bleken te zijn.

De 700-jarige geschiedenis volgend jaar was het uitgangspunt van de mooie, traditionele negen gangen lunch bij wijnkoperij de Heeren van Heusden van Jan Janssen in het fraai gerestaureerde Commiezenhuis op de Vismarkt. Jhr. Diederik Laman Trip, regerend proost van de broederschap, kwam er speciaal even voor over uit zijn woonplaats Velp, voordat hij naar regeringsstad Den Haag doorreisde.

De broederschap met als bijzondere leden de koninklijke Zwanenbroeders de prinsessen Beatrix en Irene, koning Willem-Alexander en kandidaat-lid prins Floris, bestaat uit 36 vooraanstaande leden uit de samenleving: 18 katholieken en 18 protestanten. „Sinds 1642 zijn we al oecumenisch en daarmee met 375 jaar de oudste gemengde club ter wereld. Op 17 februari openen we in ons museum het Zwanenbroedershuis een speciale expositie”, legde Laman Trip uit.

Aan tafel zaten diverse ’broeders’ zoals landgoedheer jhr. Bib van Rijckevorsel, zijn zoon jhr. Bibian van Rijckevorsel, burgemeester Roderick van de Mortel van Vught en jhr. Pieter Beelaerts van Blokland, voormalig minister en oud-commissaris van de koningin in Utrecht. De laatste hield een interessant betoog over de geschiedenis van Heusden waar zijn familie nauw bij het bestuur was betrokken als schepen, burgemeester of gemeentesecretaris.

„Er hebben zeven Beelaertsen van Blokland meegedaan in het bestuur en af en toe ook in Den Bosch. De stad kenmerkte zich altijd door vernieuwingsdrift. Zo zijn de burgerlijke gebouwen er hoger dan de kerken. Ook drong het historisch besef om de stad te restaureren als eerste door”, sprak de kwieke 85-jarige.

Hij eindigde met een fraai citaat van dichteres Harriet Laurey: „Op weg naar Brabant wordt de wereld warmer.” Dat konden de aanwezigen waarderen. Ook de gerechten van restaurant In den Verdwaalde Koogel, zoals foie gras met kriekensaus, getruffeerde kalkoen, wildzwijn met gember en getruffeerde lamskoteletjes vielen in goede smaak.

De gerechten waren alle gebaseerd op soms eeuwenoude menu’s van de Broederschap. De wijnen waren al even bijzonder. De Boizel Brut Cuvée Centenaire champagne, de prachtige Beaune Grèves, Premier Cru 2015 van Louis Latour, de Corton Charlemagne 2014, de lievelingswijn van prins Bernhard, en Château Léoville Barton 2007 waren van fluwelen kwaliteit.

Directeur Charles de Mooij van het Noordbrabants Museum was trots dat het schilderij Collse Watermolen van Vincent van Gogh dat hij in mei 1884 maakte in Nuenen, voor bijna drie miljoen euro was aangeschaft. „Het is een echte publiekstrekker”, zei hij. Hij sloeg de spijker op de kop, want op de eerste dag kwamen bijna 2000 bezoekers speciaal voor dit werk naar het museum.