Zwanenbroederslezing door Herman van Rompuy zeer insprirend en goed bezocht

 

Op zondag 17 november jonstleden gaf Herman van Rompuy de Zwanenbroederslezing 2019 met de titel Een unie van waarden in de wereld van vandaag”. Na ingeleid te zijn door de Regerend Proost Constant Gevers Deynoot, nam Van Rompuy ons mee in de geschiedenis, het heden en de toekomst van de Europese Unie. Het zal u niet verbazen dat hij al sinds zijn 16e jaar een overtuigd Europeaan is en nu op zijn 72ste met veel passie over de Europese Unie spreekt. Van Rompuy is een man van hoop, ondanks de tegenkrachten als het opkomend nationalisme in verschillende Europese landen, de autoritaire leiderschapsstijl in een aantal landen buiten Europa, terroristische aanslagen (waaronder in Brussel) en de Brexit. Zijn verwachting is dat de Europese Unie al deze stormen zal overleven en er sterker uit zal komen.

Na zijn voordracht gaf de Cappella Pratensis een uitvoering van polyfonische muziek uit de 15de en 16de eeuw, ooit gecomponeerd in opdracht van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Het is indrukwekkend dat deze muziek heden ten dage op de oorspronkelijke wijze wordt gezongen.

Na afloop signeerde de heer Van Rompuy zijn laatste boek Anti-Memoires.

U kunt de gehele lezing beluisteren door op het > teken te klikken in de balk bovenaan dit bericht.
Bovendien kunt u een verslag in het Brabants Dagblad lezen door op de volgende link te klikken.