Collectie

Koorboek

Bossche Koorboeken

De koorboeken van de Broederschap stammen uit de periode 1450-1600, en vormen de grootste collectie renaissancemuziek in Nederland. De boeken zijn in opdracht van de Broederschap vervaardigd door gerenommeerde componisten uit die tijd, zoals Jean Mouton en Pierre de la Rue. Zij zijn deels fraai in kleur versierd, en in hun oude leren banden bewaard gebleven.

zwanen046
HET VISIOEN VAN KEIZER AUGUSTUS: AUGUSTUS MET SYBILLE VAN TIBUR

Adriaen van Wesel

Adriaen van Wesel’s beeldkasten staan op de lijst van ons nationaal cultureel erfgoed. Zij maakten ooit deel uit van het grote Mariaretabel dat in ca. 1475-1477 in opdracht van de Broederschap is gemaakt voor de Broederschapskapel in de Sint Janskathedraal. Deze beeldkasten zijn de belangrijkste onderdelen die bewaard zijn gebleven nadat het retabel in de loop der eeuwen verspreid is geraakt.

zwanen047
HET VISIOEN VAN JOHANNES: DE EVANGELIST JOHANNES OP PATMOS

Tinnen drinkbekers

Uniek is de verzameling van achttien tinnen drinkkannen uit de 16e en 17e eeuw, die de broeders tijdens hun maaltijden gebruikten om wijn uit te drinken. Elke broeder had zijn eigen kan. Op de deksel zijn de naam en het wapen van de gebruiker te zien. De broederschap bezit nog de kannen van o.a. Willem van Oranje, de graven Frederik en Floris van Buren en Maximiliaan van Egmond.

Bokaal

EEN GEDEELTELIJK VERGULD ZILVEREN DEKSELBOKAAL.
De bokaal is ontworpen door Pierre Cuypers (1827 – Roermond – 1921) en vervaardigd door Camille Esser (1844 – 1918), Weert.
De gelobde voet met geëmailleerde wapens en tekst, is versierd met parelranden en halfedelstenen, waaronder amethist, agaat, opaal en granaat, de cuppa is geappliqueerd met ajour blad- en leliemotief, het afneembare deksel is bekroond door een gespreide zwaan, omgeven door natuurlijke parels. De onderzijde is gesigneerd en geannoteerd ‘Dr. P.J.H. CUYPERS inv./CAMILLE ESSER WEERT EXECUDIT’.

De bokaal is door koningin Wilhelmina en prins Hendrik geschonken aan de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap ter gelegenheid van hun bezoek op 17-19 augustus 1904.

zwanen035

Servies

EEN DELFTS BLAUW AARDEWERKEN 550-DELIG SERVIES.
Vervaardigd door De Porseleyne Fles, gedeeltelijk gedateerd 1881, gedeeltelijk later bijgemaakt. Het servies is gedecoreerd met het embleem van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap en gemaakt in opdracht van de Broederschap.

IMG_2011
Bovenste luik

Raamluiken

HET BOVENSTE LUIK UIT HET POORTGEBOUW VAN HET MIDDELEEUWSE ZWANENBROEDERSHUIS, ’S-HERTOGENBOSCH.

Anoniem, 18de eeuw of ouder.

Beschilderd met het embleem van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, en het devies vastgehouden door een zwaan, bovenkant afgerond.

H 130 cm. x B 62 cm

HET ONDERSTE LUIK UIT HET POORTGEBOUW VAN HET MIDDELEEUWSE ZWANENBROEDERSHUIS, ’S-HERTOGENBOSCH.

Anoniem, 18de eeuw of ouder.

Beschilderd met de tekst ‘PRAENOBILIS / DOMINUS / GERARDUS DE UDEN / SENATOR HUJUS / SIFITATIS, ET / CONFRATERNITATIS / FUNDATOR / ANNO / MCCCXVIII’, met twee ogen t.b.v. scharnieren aan de rechterzijde.

H 110 cm. x B 62 cm

Onderste luik

Schilderijen

Links:
Omgeving Daniel Seghers (1590-1661)
Bloemencartouche rond een buste van de Maagd Maria in een halfronde stenen nis met het devies ‘Sicut.lilium.inter.spinas’
Olie op doek
74 x 61 cm.

Aangekocht met legaat van Proost-Honorair Jhr. Willem Carel Marie Antoine Joseph Ghislain (‘Bib’) van Rijckevorsel (1942-2020), 2020.

Rechts:
Isaac Claesz. van Swanenburg (1537-1614)
De Gelijkenis van het onkruid onder het tarwe.
Olie op paneel.
96 x 98 cm.

Geschonken door Gerhard en Dineke Greidanus – Formijne, 2023.