Groei en leden van aanzien
Tussen de 13de en 15de eeuw maakte de organisatie een onstuimige groei door met duizenden (betalende) leden. De geschiedenis van de Zwanenbroeders loopt regelmatig parallel met die van ons land en spelen nationale gebeurtenissen een rol van betekenis. Neem bijvoorbeeld de Reformatie. Vanouds waren de Zwanenbroeders van katholieke signatuur die zich vooral op Mariaverering richtte. Voorts financierden zij priesters, lieten missen lezen, gaven kunstenaar opdracht tot het verfraaien van hun kapel in de St. Jan te Den Bosch of gaven componisten de opdracht missen te componeren. De wereldberoemde kunstschilder Hieronymus Bosch maakte deel uit van dit genootschap.
Tijdens de 16de eeuw verandert dit om in de 17de eeuw, na de inname van Den Bosch in 1629 door prins Frederik Hendrik, onder druk der omstandigheden ook protestantse broeders in hun midden toe te moeten laten. Alhoewel lang niet alle Zwanenbroeders dit accepteerden, overleefde de organisatie deze crisis. Het bezorgde de Zwanenbroeders zelfs het predicaat de eerste oecumenische gemeenschap van ons land te zijn. Wel hielden de katholieke broeders de traditie van requiemmissen voor overleden broeders gaande, maar dit gebeurde buiten de gereformeerde leden om. Vele notabelen van Den Bosch maakten deel uit van de Zwanenbroeders en gaat het lidmaatschap van vader op zoon over. Die traditie leeft nog altijd.
Bekende leden van de Zwanenbroederschap
- Nycasius de Clibano (fl. 1457-1497), componist en zanger
- Jheronimus de Clibano (ca. 1459-1503), componist en zanger
- Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516), schilder
Uit de bewaarde rekeningen van die tijd kan worden opgemaakt dat bij de begrafenis van Jeroen Bosch in 1516 het graf werd betaald door de broederschap - Jan Heyns (†1516), architect
- Pieter van Os (†1542), historicus en stadssecretaris
- Frederik van Egmont (ca. 1440-1521), graaf van Buren en Leerdam
- Beatrix der Nederlanden (1938), voormalig Koningin der Nederlanden
- Willem-Alexander der Nederlanden (1967), huidig Koning der Nederlanden
- Willem van Oranje (1533-1584), staatsman
- Jan Henrik Telders (1807-1878) president van het Hoog Militair Gerechtshof