In 1318 werd het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap opgericht te ‘s Hertogenbosch. Dit jaar (2018) bestaat dit bijzondere gezelschap 700 jaar.

Gedurende het jubileumjaar wordt tal van activiteiten georganiseerd. Voor een deel bestaan deze uit jaarlijkse terugkerende elementen zoals de Broederlijke maaltijd, het bezinningsweekend en de Mis voor overleden Broeders. Anderzijds worden er activiteiten aangeboden die zich richten op een breder publiek, zoals de tentoonstelling Geloven in Vriendschap in het Noordbrabants Museum, de documentaire over de Broederschap, de hernieuwde rondleidingen in het Zwanenbroedersmuseum en het Jubileumconcert in de Sint-Janskathedraal.

 

Vrijdag 16 februari

Oecumenische dienst en opening Jubileumjaar

In de kathedraal van Sint-Jan wordt het jubileumjaar van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap geopend met een besloten oecumenische dienst. Voorgangers zijn Erebroeders pastor Paul van der Ven en predikant Henk Leegte. Na afloop van de dienst zullen de aanwezigen naar het Noordbrabants Museum wandelen voor de opening van de tentoonstelling.

Opening tentoonstelling Geloven in Vriendschap in het Noordbrabants Museum

De jubileumtentoonstelling Geloven in Vriendschap in het Noordbrabants Museum toont het verleden en heden van de broederschap aan de hand van kunstwerken, archivalia en gebruiksvoorwerpen uit de collectie van diverse Nederlandse, Belgische en Duitse musea, van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap zelf en verwante broederschappen. Een deel objecten wordt geëxposeerd op een lange tafel, dwars door de zalen van het museum. De tafel staat daarbij symbool voor de traditie van de jaarlijkse broederlijke maaltijd in het Zwanenbroedershuis in de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch. De opening van de tentoonstelling wordt gevolgd door een receptie en galadiner voor leden en genodigden.

Vanaf zaterdag 17 februari tot zondag 3 juni is de tentoonstelling geopend voor bezoekers. Meer informatie:

http://www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/bezoek/tentoonstellingen-activiteiten/tentoonstellingen/geloven-in-vriendschap/

 

Begin juni, exacte datum volgt

Heropening Zwanenbroedersmuseum en rondleidingen voor publiek

Na afloop van de tentoonstelling in het Noordbrabants Museum keren de in bruikleen gegeven stukken weer terug naar het Zwanenbroedershuis. Het museum wordt heropend en er zullen weer rondleidingen plaatsvinden door de Kring Vrienden ’s-Hertogenbosch. Geinteresseerd in een rondleiding? Kijk dan bij bezoekersinformatie: https://zwanenbroedershuis.nl/bezoekersinformatie/.

 

Zondag 23 september

Feestelijke Jubileumviering ‘700 jaar Broederschap – muziek door de eeuwen heen’

In de kathedraal van de Sint-Jan wordt een groot concert gegeven met muziek uit de geschiedenis van de broederschap. Aansluitend is er voor de leden van de broederschap, hun familie en ruim 500 genodigden uit de omgeving van ’s-Hertogenbosch een borrel met bourgondische happen in de Jeroen Boschtuin.

 

Zaterdag 29 september

Zesde editie van de Zwanenbroedersrally

Na de lustrumeditie van 2017 zal de rally dit jaar weer volgens de beproefde eendaagse opzet worden georganiseerd op 30 september. Nadere informatie volgt op www.zwanenbroedersrally.nl

 

 

Vrijdag 26 oktober

Première documentaire

In het jaar voorafgaand aan de feestelijke jubileumviering volgde documentairemaker Marjolein van Poppel met haar crew alle (open en besloten) bijeenkomsten van de broederschap. Voorafgaand aan de jaarlijkse broederlijke maaltijd wordt het resultaat van haar werk getoond aan de leden van de Broederschap. Na deze besloten première is de documentaire beschikbaar voor publiek.  Nadere details daarover volgen

 

Zondag 18 november

Zwanenbroederslezing

De laatste activiteit van de broederschap in het jubileumjaar is de Zwanenbroederslezing. Een van de hoogtepunten in het jaar met bijzondere en deskundige sprekers. Eerdere lezingen gingen onder meer over Jeroen Bosch en Luther. Nadere informatie over de lezing in 2018 volgt later.

 

 

 

X

Paswoord vergeten?

Word lid